Hoe berekent de overheid uw CO2 uitstoot voor de WPM?

Hoe berekent de overheid uw CO2 uitstoot voor de WPM?

De Nederlandse overheid berekent uw uitstoot aan de hand van de gereisde kilometers die u opgeeft. Zij vraagt van u deze kilometerstanden te scheiden in verschillende voertuigcategorieën. Elke categorie heeft namelijk zijn eigen uitstoot. Zo stoot een scooter minder uit dan een personenauto. Voor elke categorie wordt de uitstoot berekend en bij elkaar opgeteld. Zo wordt de totale uitstoot voor de werkgebonden personenmobiliteit van uw bedrijf in kaart gebracht.

Hoe weet de overheid hoeveel mijn auto uitstoot?

Voor elke voertuigcategorie heeft de overheid een kengetal berekend. Dit kengetal is een gemiddelde uitstoot voor een gemiddeld voertuig uit de desbetreffende categorie per kilometer. Zo is een benzineauto, zoals een Volkswagen Polo TFSI uit 2016, onderdeel van de personenauto, benzine categorie. Een voertuig met meerdere soorten motoren, zoals een auto, is verder onderverdeeld in benzine, diesel of elektrisch aangedreven. Zo zijn er in totaal voor 11 voertuigcategorieën een kengetal berekend om de geschatte uitstoot van het voertuig te bepalen.

Hoe zit het met zakelijke en niet-zakelijke kilometers?

De overheid ziet graag maximaal drie verschillende lijsten om zo de werkgerelateerde en niet-werkgerelateerde kilometers gescheiden te houden. Op deze manier weet de overheid welk deel van de uitstoot echt voor het bedrijf is bedoeld en welke kilometers voor privégebruik zijn. Deze scheiding wordt verder onderverdeeld in twee andere categorieën: zakelijke kilometers met eigen vervoer en zakelijke kilometers met een bedrijfsvoertuig. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de werkbus. Aan de hand van deze data kan de Nederlandse overheid een goed beeld krijgen van hoeveel CO2 uw bedrijf uitstoot voor woon-werkverkeer en werkgerelateerde kilometers.

Hoe kan ik mijn kilometerstanden bijhouden?

De Nederlandse overheid heeft binnen de WPM verschillende methoden goedgekeurd om de CO2-uitstoot van uw bedrijf te kunnen berekenen. EmiPlan gebruikt een van deze methoden om een realistisch beeld van de gereisde kilometers te bepalen. Maar kost dit dan heel veel tijd? Nee, dat hoeft niet! Door EmiPlan te gebruiken hoeft u maar eenmaal per jaar aan te geven hoeveel er gemiddeld gereisd wordt van en naar werk. Hierdoor kost het u zo min mogelijk moeite maar zult u altijd voldoen aan de WPM wet. Hiermee voorkomt u een boete.

Heeft u geen realistisch beeld van uw gemiddelde reisgedrag? Dat maakt ook niet uit! EmiPlan kan u helpen bij het vergaren van deze informatie en een duidelijk rapport opstellen voor alle werknemers van uw bedrijf. Hier hoeft u zelf niets voor te doen! Plan nu een demo in om te zien wat wij kunnen betekenen op www.emiplan.nl of mail ons naar info@emiplan.nl!