De werkgebonden personenmobiliteit (WPM) speelt een cruciale rol in de inspanningen om de CO2-uitstoot te verminderen. In Nederland zijn diverse maatregelen getroffen om werkgevers te stimuleren en te verplichten de uitstoot die voortkomt uit werkgerelateerde mobiliteit te verminderen. Deze blogpost biedt een overzicht van de tijdlijn van de WPM-wetgeving vanaf 2024. Ook laten we zien hoe EmiPlan bedrijven kan helpen om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen en tegelijkertijd duurzamer reizen te stimuleren.
De WPM tijdlijn
-
2019: Klimaatakkoord
In 2019 werd het Klimaatakkoord afgesloten, waarin overheden, werkgevers en maatschappelijke organisaties afspraken maakten om de CO2-uitstoot te verminderen. Een belangrijke doelstelling was dat werkgevers met 100 of meer werknemers hun jaarlijkse CO2-uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit zouden verminderen.
-
2023: Coalitieakkoord
Het Coalitieakkoord van 2023 verhoogde de oorspronkelijke doelstelling van een vermindering van 1 megaton CO2-uitstoot tot 1,5 megaton tegen 2030.
-
1 juli 2024: Ingangsdatum WPM
Vanaf 1 juli 2024 treedt het besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit in werking als een nieuw hoofdstuk 18 van het Besluit Activiteiten Leefomgeving. Dit betekent dat werkgevers met 100 of meer werknemers verplicht zijn om jaarlijks te rapporteren over de CO2-uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit.
-
2025: jaarlijkste rapportage
Vanaf 2025 moeten werkgevers jaarlijks rapporteren over het voorgaande kalenderjaar. De gegevens over 2024 moeten bijvoorbeeld uiterlijk op 30 juni 2025 worden ingediend. Dit patroon zal zich jaarlijks herhalen.
-
2026: Evaluatie CO2-uitstoot
In 2026 zal een evaluatie plaatsvinden om te bepalen of de CO2-uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit onder het collectieve plafond blijft. Indien blijkt dat dit niet het geval is, kan er alsnog een maximum CO2-uitstoot per reizigerskilometer worden vastgesteld voor individuele werkgevers. In de volgende blogpost gaan we hier dieper op in.
-
2030: Doelstelling CO2-reductie
Het uiteindelijke doel is om tegen 2030 een totale CO2-reductie van 1,5 megaton te bereiken door middel van de vermindering van werkgebonden personenmobiliteit bij werkgevers met 100 of meer werknemers.
Bij EmiPlan begrijpen we dat het voldoen aan de WPM-wetgeving een uitdaging kan zijn voor veel bedrijven. Daarom bieden wij een eenvoudige oplossing om te voldoen aan de WPM-wetgeving en om duurzamere reizen te stimuleren. Met EmiPlan kunnen bedrijven niet alleen aan hun wettelijke verplichtingen voldoen, maar ook bijdragen aan een duurzamere en milieuvriendelijkere manier van reizen voor hun werknemers.
- Eenvoudige gegevensverzameling en rapportage: Ons platform maakt het eenvoudig om alle benodigde gegevens over werkgebonden personenmobiliteit te verzamelen en te rapporteren.
- Inzicht in CO2-uitstoot: EmiPlan biedt gedetailleerde inzichten die bedrijven helpen om hun CO2-uitstoot te monitoren en te verminderen.
- Ondersteuning en advies: Ons team van experts staat klaar om bedrijven te ondersteunen en te adviseren over de beste manieren om hun mobiliteitsbeleid te verbeteren en te verduurzamen.
De tijdlijn van de WPM-wetgeving laat zien dat Nederland zich inzet voor een substantiële vermindering van de CO2-uitstoot door werkgebonden personenmobiliteit. Vanaf 1 juli 2024 worden werkgevers verplicht jaarlijks te rapporteren, met als doel om tegen 2030 een reductie van 1,5 megaton CO2-uitstoot te bereiken. Wij willen daarmee helpen. EmiPlan biedt een alles-in-één oplossing die bedrijven helpt om aan deze nieuwe wetgeving te voldoen en tegelijkertijd duurzamere reisgewoonten te bevorderen.
Voor meer informatie over hoe EmiPlan uw bedrijf kan helpen kunt u een een demo aanvragen of contact opnemen via info@emiplan.nl. Samen kunnen we bijdragen aan een duurzamere toekomst.